Despre fulgere si paratrasnete

Instalatiile de paratrasnet sunt cunoscute inca din 1752, cand Benjamin Franklin a demonstrat ca fulgerul este o descarcare electrica si ca un metal conductor sau colector ("Franklin's rod") ar putea proteja cladirea de trasnete.

Intrebarea care se pune este cat de mare este aria de protectie oferita de un asemenea paratrasnet. Potrivit cunostintelor din secolul al XVIII-lea, aria de protectie s-ar extinde circular in jurul paratrasnetului, sub forma unui con.

In 1976 a fost elaborat un model electrogeometric al fulgerului care permite o definire mai exacta a zonei de protectie. Potrivit acestui model, zona protejata de paratrasnet nu este de forma unui con, ci seamana cu o palnie intoarsa, protectia scazand neliniar odata cu distanta.

Zona protejata de paratrasnet are forma unei palnii intoarse, iar gradul de protectie la trasnete scade neliniar cu distanta.

Intrebari frecvente despre fulgere si trasnete

Intrebare: Langa imobilul meu este un obiect inalt (de ex. bloc, stalp de energie electrica, biserica). Am nevoie de paratrasnet?

Raspuns: Un obiect inalt protejeaza doar o zona mica aflata la baza. Crucea de pe turla unei biserici nu protejeaza suficient nici macar nava. Imobilul tau nu poate fi protejat impotriva descarcarilor electrice decat daca-ti instalezi un sistem de paratrasnet.

sus

Intrebare: Nu e suficient sa-mi instalez in cel mai inalt punct al acoperisului un simplu conductor si sa-l leg la pamant?

Raspuns: Nu este suficient. Din acelasi motiv explicat in raspunsul anterior, un simplu conductor nu realizeaza protectia intregii case, asa cum turla bisericii nu protejeaza toata biserica. Paratrasnetul Hermi este unul pasiv ce se bazeaza pe principiul custii Faraday, care presupune realizarea unei custi metalice din conductori pe toate laturile unui imobil. Trasnetul poate lovi si in partea laterala a unui obiect, nu doar in cea superioara.

sus

Intrebare: Ce diferenta este intre un paratrasnet pasiv si unul activ?

Raspuns: Paratrasnetul pasiv nu realizeaza o expunere intentionata la trasnete si se bazeaza pe probabilitatea cu care fulgerul loveste un obiect. Cel activ se conecteaza la reteaua de energie electrica si emite impulsuri la anumite intervale de timp, atragand in acest fel descarcarea electrica. Simpla intrerupere a energiei electrice, fapt frecvent in timpul furtunilor cu fulgere, poate afecta functionarea acestuia.

sus

Intrebare: Se poate instala un sistem de paratrasnet pe orice imobil sau acoperis?

Raspuns: Da, realizarea unui astfel de sistem se face foarte discret, neafectand designul si impermeabilitatea invelitorii, existind elemente de fixare specifice fiecarui tip de invelitoare in parte, de exemplu tigla metalica, tigla metalica cu acoperire de piatra, tigla de beton sau ceramica.

sus

Intrebare: Tocmai mi-am montat acoperisul. Instalarea paratrasnetului il va afecta?

Raspuns: Nu, categoric. Noi suntem si montatori de acoperisuri si stim foarte bine ce inseamna un acoperis, indiferent de tip. Te putem deci asigura ca traficul pe acoperis necesar instalarii sistemului de paratrasnet nu va afecta in niciun fel integritatea si nici aspectul noului tau acoperis.

sus

Intrebari frecvente

Cata protectie ofera obiectele inalte?

Cata protectie am de la un conductor legat la pamant?

Ce diferenta e intre un paratrasnet pasiv si unul activ?

Pot monta paratrasnetul pe orice acoperis?

Acoperisul meu va fi afectat de montajul unui paratrasnet?

Stiati ca?...

Un fulger poate sa atinga temperaturi de 30.000 °C, temperatura care topeste silicatii care se gasesc in natura (nisip, cuart) si-i poate transforma in tuburi de sticla.

Aceste tuburi sunt goale pe interior si se pot extinde la anumite distante sub sol.